Τρίτη, Μαρτίου 21, 2006

Τριπλή επέτειος



21 Μαρτίου. Τι μέρα και η σημερινή!

21 Μαρτίου. Εαρινή ισημερία – πρώτη μέρα της άνοιξης. Θεσπισμένη από τους αστρονόμους και τα λουλούδια. (Και Παγκόσμια Ημέρα των Δασών). Για να νιώθουμε κι εμείς αναγεννημένοι.

21 Μαρτίου. Διεθνής Ημέρα της Ποίησης θεσπισμένη από την UNESCO.

21 Μαρτίου. Διεθνής ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Θεσπισμένη από τον ΟΗΕ.

Το 1960, την ημέρα αυτή, στο Sharpeville της Νότιας Αφρικής η αστυνομία άνοιξε πυρ και σκότωσε 69 ανθρώπους που συμμετείχαν σε μία ειρηνική διαδήλωση εναντίον του Απαρτχάιντ. Η απόφαση 2141 (ΧΧΙ) του 1966 καθιέρωσε την ημερομηνία ως ημέρα μνήμης και αγώνων για την κατάργηση κάθε είδους ρατσιστικής διάκρισης.

Εμείς σε αυτό το blog μιλάμε, μέρες τώρα, για την ποίηση – χωρίς φυσικά να την έχουμε εξαντλήσει. Μιλήσαμε και για την Άνοιξη.

Ίσως τώρα να πρέπει να ασχοληθούμε και με τον ρατσισμό.

Όχι γενικά. Όχι αφηρημένα. Για τον καθημερινό ρατσισμό της ζωής μας.

Για μένα ο πρώτος ρατσισμός είναι η άρνησή του. Όταν μία κοινωνία λεει: «Οι Έλληνες δεν είναι ρατσιστές» κάνει μία διάκριση (ρατσιστική) υπέρ των Ελλήνων και επιβεβαιώνει τον ρατσισμό της.

Έχω πει ότι ο ρατσισμός είναι εκ γενετής αρρώστια της ανθρώπινης ψυχής: γεννιόμαστε ρατσιστές, με την δυσπιστία και τον φόβο του Άλλου, του Ξένου. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνειδητοποιήσουμε το γεγονός και να το πολεμάμε όλη μας τη ζωή.

Το πιο δύσκολο είναι να εντοπίσουμε τον ρατσισμό. Πολλές συμπεριφορές που μας φαίνονται αυτονόητες, είναι ρατσιστικές. Αλλά κανείς δεν μας έχει μάθει να τις αναγνωρίζουμε και να τις πολεμάμε. Τις θεωρούμε σχεδόν φυσικές. Ο δημοσιογράφος που γράφει: «Ο αμερικανοεβραίος Κίσιγκερ» διαπράττει ρατσιστικό ολίσθημα – αλλά δεν το ξέρει.


Αυτό που ιδιαίτερα με ανησυχεί, είναι ότι δεν γίνεται καμία προσπάθεια για να αλλάξει αυτή η στάση. Παιδεία, κράτος ΜΜΕ, θα έπρεπε να εργαστούν για την δημιουργία μίας πιο ανεκτικής και ανοιχτής κοινωνίας. Αλλά τι να περιμένει κανείς όταν η πιο έγκυρη μελέτη (Φραγκουδάκη-Δραγώνα) έδειξε πως οι καθηγητές και οι δάσκαλοι είναι πιο ρατσιστές και μισαλλόδοξοι από τους μαθητές τους...

Είμαστε – δυστυχώς – από τις πιο ρατσιστικές κοινωνίες της Ευρώπης.

Το δείχνουν οι έρευνες της Eurostat που κάθε χρόνο επιβεβαιώνουν την μισαλλοδοξία και την ξενοφοβία μας. Και για να μην μιλήσω για Αλβανούς, Νέγρους, και άλλους ξένους – σκεφθείτε το κατάντημα εκείνων των ελλήνων που τυχαίνει να είναι Ρομά (Τσιγγάνοι ή, επί το ρατσιστικότερον, Γύφτοι). Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν υφίστανται τέτοιες διακρίσεις, σε καμία δεν ζούνε σε τόσο άθλιες συνθήκες... Και είναι έλληνες πολίτες, σαν κι εμάς, όχι μετανάστες.

Α θέλετε να βρείτε συγκεκριμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους Ρομά πηγαίνετε στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι ΕΔΩ. Θα βρείτε άπειρες...

Και να ήταν μόνο οι Ρομά; Σκεφθείτε τον καθημερινές μας διακρίσεις απέναντι, στις γυναίκες, τους γέροντες, τα πρόσωπα με ειδικές ανάγκες. Τον επαγγελματικό ρατσισμό με τα στερεότυπα (μπορεί ένα βιομήχανος να γράφει ποιήματα;). Τον ρατσισμό των αστείων (οι Πόντιοι, οι Βέλγοι, οι Ξανθές...). Α, ναι, εμποτισμένη είναι η ζωή μας...



Οι φωτογραφίες είναι του Λάμπρου Παπανικολάτου

215 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   201 – 215 από 215
Dormammu είπε...

@Παναγιώτης Δημητράς (όσον αφορά αυτά που γράψατε στις 9:30πμ):
Μάλλον εσείς στην εργασία σας έχετε γνωρίσει άλλους τσιγγάνους απ’ ό,τι εγώ στην δική μου εργασία. Κατά τα λοιπά με καλύπτει απόλυτα το σχόλιο του Dr.Strange στις 3.57μμ.

Συμφωνώ βεβαίως μαζί σας ότι καλό είναι να μην γενικεύουμε.

Ζητώ συγγνώμη από τους υπολοίπους για το παρόν προσωπικό σχόλιο. Καλή σας νύχτα.

paragrafos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
paragrafos είπε...

ήθελα να γραψω: η Apousia έζησε την Κύπρο (επισκεφτείτε το μπλογκ της και θα καταλαβετε τι λεω). Εγώ ζω στην Κυπρο.

paragrafos είπε...

remalion said...
ασχετο αλλα θελω να μαθω

-----------------------
Η apousia τα λεει σωστά. Οι άνθρωποι που ζουν στην Κύπρο αισθάνονται με αυτόν τον τρόπο. Η ίδια έζησε Με Την Κύπρο, αλλά κι εγώ που ζω Στην Κύπρο, συμφωνώ μαζί της.

mickey είπε...

Και απόψε θα σας δώσω τα τρία μου - σχόλια εννοώ, μη με παρεξηγήσετε!

Ομολογώ πως υπήρξα έντονα ρατσιστής απέναντι στις μελαχρινές και τις κοκκινομάλλες, ώσπου διάβασα τα γνωστά ανέκδοτα! Στη συνέχεια, παρέμεινα ρατσιστής ως προς τις κοκκινομάλλες, ώσπου είδα τη Nicole Kidman! Τελικά τα έφτιαξα με κομμώτρια και "απεταξάμην το άγος του ρατσισμού" - βλέπετε, ακόμα και τα πιο δύσκολα κοινωνικά προβλήματα έχουν απλές λύσεις ;)

@cobden (4:14μμ)
Μια και θέλεις σχόλια, να σε ενημερώσω πως έρχεσαι …δεύτερος :)
Βεβαίως τα γράφεις πιο αναλυτικά (και με παραδείγματα) από το χθεσινό "πρωινό" σχόλιό μου στις 4:09πμ…

nikos dimou said (5:12μμ):
"Τελικά έχω την εντύπωση πως ελάχιστοι διαβάζουν τα σχόλια των άλλων."
Πλάκα πλάκα όμως, κι εσύ απάντησες στον cobden για τις ποσοστώσεις και τις άλλες υπερβολές για την προάσπιση των μειονοτήτων, ενώ σε μένα που έθιξα το θέμα 12 ώρες νωρίτερα και παρέπεμψα και στην προσωπική σου ιστορία, όχι - καλά, μη μου θυμώσεις κιόλας :))

Και κάτι σοβαρό:
Αν δεν έχετε κάνει σε κατηχητικό και στενά εκκλησιαστικά περιβάλλοντα (εύχομαι από καρδιάς να το έχετε αποφύγει), ίσως δεν μπορείτε να καταλάβετε τι εστί "διάκριση" και "ρατσισμός". Ακόμα και ως μικρά παιδιά, αν κάποιος έφευγε από την "αδελφότητα", οφείλαμε να τον αντιμετωπίζουμε περίπου ως …λεπρό! Όπως μας έλεγαν χαρακτηριστικά: "Τον αγαπάμε τον Τάδε βεβαίως, άνθρωπος είναι κι αυτός(!), αλλά δε χρειάζεται να του κάνουμε και πολλή παρέα τώρα που έφυγε". Αυτόν, που μέχρι χθες ήταν "συναγωνιστής" και "αδελφός" μας και έπρεπε να θυσιαζόμαστε για χάρη του!

Περιττό να πω ότι είχα τραβήξει τα πάνδεινα από τους "αδελφούς" μου, επειδή δεν έκανα διακρίσεις στην αγάπη και τις παρέες μου (είχα αρκετούς "εκτός κιβωτού" κι αν έφευγε κάποιος φίλος μου, εξακολουθούσα να κάνω παρέα μαζί του - παρά τις "συνέπειες"). Κάποιες φορές άλλωστε έφυγα κι εγώ και αντιμετώπισα τα ίδια. Δυστυχώς, κάτω από αφόρητες συναισθηματικές πιέσεις (έρχονταν οι φίλοι μου και με παρακαλούσαν να επιστρέψω, γιατί αλλιώς θα ήταν "αναγκασμένοι" να με "ξεκόψουν") επανερχόμουν, αλλά πάντα ήμουν το "μαύρο πρόβατο" για τις απόψεις μου. Περισσότερα ίσως γράψω στο δικό μου blog όταν αξιωθώ να το ανοίξω επιτέλους (άλλωστε μια ιδέα παίρνετε και από τα κηρύγματα του ...Προκαθήμενου). Ίδε η Θρησκεία της Αγάπης!

mickey είπε...

Απόψε η λευκή ξανθιά Ουκρανή Alyona Savchenko και ο μαύρος Τανζανός με το Πολωνικό επώνυμο Robin Szolkowy, αγωνίστηκαν για τη ...Γερμανία στον τελικό των ζευγαριών για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικού Πατινάζ που μεταδίδει η ΕΤ-1 - υπήρχαν και άλλα τέτοια!

Το θέμα της συζήτησης είναι ήδη ξεπερασμένο! Όπως ανέφερα και χθες, τέτοιες συζητήσεις θα τις διαβάζει ο Ιστορικός του Μέλλοντος και θα μειδιά :)

nikos dimou said (5:17μμ):
"Μην τα μπερδεύεις με τις κατηγορίες - αυτές τις έχει ανάγκη η νόηση. Αλλά δεν έχουν απαξιωτικό περιεχόμενο - απλώς τακτοποιούν."
Πολύ φοβάμαι ότι ο εγκέφαλος δε λειτουργεί τόσο "αθώα" και "ουδέτερα". Συνδυάζει πολλά και προσδίδει πολλές φορές θετικό ή αρνητικό νόημα ΧΩΡΙΣ συνειδητή προσπάθεια. Ευτυχώς, ΜΕ συνειδητή προσπάθεια μπορούμε να αλλάξουμε αυτό το νόημα ή και να αδιαφορήσουμε τελείως γι' αυτό.

mickey είπε...

Και το τρίτο, το …μακρύτερο (υποθέτω πως καταλάβατε ότι αναφέρομαι στο παρόν σχόλιο και στο μέγεθός του σε σχέση με τα δυο προηγούμενα)!

Από τους Ρομά στο face control; Μιλάμε, έχουμε ΦΟΒΕΡΗ πλάκα!

Πάντως θα χαρακτήριζα άστοχες (για να το πω κομψά) κάποιες παρεμβάσεις του querrero με αφορμή το θέμα. Οφείλουμε όμως να είμαστε όσο γίνεται πιο αντικειμενικοί. Τα clubs και τα παρόμοια είναι ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ και όχι δημόσιοι χώροι. Επομένως, ενδέχεται οι ιδιοκτήτες τους να έχουν δικαίωμα να δέχονται και να απορρίπτουν όποιον θέλουν με βάση τα δικά τους κριτήρια, ΕΚΤΟΣ αν υπάρχει σχετικός νόμος. Κάτι έχω ακούσει πάντως πως το face control λόγω φύλου (κοινώς μπακούρια) ή "φυλής", εμπίπτει στις διατάξεις κάποιου νόμου περί "άρνησης παροχής υπηρεσίας", αλλά απλά δεν …εφαρμόζεται - ω, τι πρωτότυπο σε αυτή τη χώρα! Ίσως θα μπορούσε να μας κατατοπίσει ο e-lawyer πάνω στο θέμα. Τέλος πάντως, όποιος θέλει να πάει στο club και δεν έχει συνοδό κυρία, μπορεί να δοκιμάσει να πάει με τον …δικηγόρο του :)

Πάντως βρε παιδιά, απορώ πώς διασκεδάζετε όσοι πάτε στα clubs. Η μουσική είναι συνήθως βαρετή και μονότονη (και οι εγγραφές "συμπιεσμένες" συν τοις άλλοις), η ακουστική επιεικώς μέτρια (οι "μπανιέρες" στα EQ κάνουν θραύση και χαλάνε ακόμα και τα καλά κομμάτια), η ένταση επικίνδυνη για την υγεία των αφτιών μας και τα ποτά μπόμπες …Εξαρχείων! Όσες φορές πήγα (συνήθως λόγω επιμονής "τρίτων") έμεινα απογοητευμένος, όσο καλές προθέσεις κι αν είχα! Όσοι τυχεροί έχουν πέσει θύμα face control, θα έπρεπε μάλλον να ευγνωμονούν τον πορτιέρη :))

Όσο για τον μύθο των "μουράτων" και "χλιδάτων" clubs, πήγα πριν από χρόνια σε "ιστορικό" πασίγνωστο club με την τότε σύντροφό μου (εκείνη την εποχή ήταν στην παραλιακή). Ήμασταν από τους πρώτους πελάτες και είπαμε να πιούμε ένα ποτάκι για ξεκίνημα. Η μπαργούμαν ήταν τελείως άκομψη, απεριποίητη και δεν είχε καθόλου καλή σχέση με τα ελληνικά, τα αγγλικά και - κυρίως - τα ποτά! Τελικά μου έδωσε κάτι που μόνο ως νερό με χρώμα θα μπορούσα να το περιγράψω, χωρίς να καταφύγω σε απρεπές λεξιλόγιο. Ζήτησα κάποιον υπεύθυνο και αφού εδέησε να έρθει μετά από είκοσι λεπτά, του εξήγησα απλά και ευγενικά ότι η "ποιότητα παροχής υπηρεσιών" δε συνάδει με τη "φήμη" (τρομάρα τους) του μαγαζιού (ούτε και με το "ανάλογο" αντίτιμο εισόδου, αλλά δεν το είπα). Αφού κατάλαβε (ευτυχώς, είχε IQ άνω του μέσου όρου), ζήτησε συγγνώμη και ως αποζημίωση …μας κέρασε ένα κανονικό ποτό - δυστυχώς, το IQ δεν ήταν πολύ άνω του μέσου όρου :)

Επίσης, θέλοντας να δικαιολογηθεί, μας εξήγησε ότι το μπαρ και τα ποτά είναι για τα "πιτσιρίκια" (εμείς προφανώς ήμασταν …υπέργηροι), ενώ για κάποιους με τη δική μας "καλλιέργεια" (το 'ριξε στο γλείψιμο), θα ήταν πιο "κατάλληλο" να δειπνήσουμε σε κάποιο από τα παρακείμενα "προνομιακά" τραπέζια σε επίσης "προνομιακή" τιμή, που ξεπερνούσε ακόμα και πολύ γνωστά fancy restaurants ("ιερός" ο σκοπός του λοιπόν - απορώ πού έμαθε PR ο άνθρωπος)! Φυσικά, θα είχαμε και άλλα "προνόμια", αφού στην περίπτωση αυτή, εκτός από την απίστευτα "ρομαντική" μουσική που θα συνόδευε το δείπνο μας, θα είχαμε και όλη την "πιτσιρικαρία" από κάτω μας να λικνίζεται στους ρυθμούς της, ενώ εμείς θα απολαμβάναμε τα εδέσματα της εκλεκτής κουζίνας του μαγαζιού (αν κρίνω από τα ποτά, θα πρέπει να είχε τουλάχιστον δυο αστέρια Michelin) και πάνω απ' όλα την "ανωτερότητά" μας! Ευτυχώς ήταν ακόμα νωρίς και είχαμε και άλλες, "κατώτερες" επιλογές για το βραδάκι :)

Όπως καταλάβατε, η απίστευτα γενναιόδωρη χειρονομία του μας σκλάβωσε και από τότε έγινα τακτικός θαμώνας!

Υ.Γ. Προτιμώ να ειρωνευτώ (έστω και με υπερβολές), παρά να σχολιάσω γαλλιστί τη βλαχογκλαμουριά του κάθε "επιχειρηματία" (και αρκετών πελατών-ψώνιων) - κι ας κατηγορηθώ για ρατσισμό! Φαντάζομαι πως θα υπάρχουν και σοβαρές περιπτώσεις, αλλά δεν έχω καμιά όρεξη να γίνω ρεπόρτερ για να το διαπιστώσω - άλλωστε το συγκεκριμένο είχε αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές από τους "γνωστούς" οδηγούς διασκέδασης ;)

Ανώνυμος είπε...

mickey ; έψιλον έψιλον έψιλον τελεία. το να κατηγορήσεις τον χριστιανισμό ότι και καλά τάχα μου δήθεν φσσσστ μπόοοινγκ είναι σαν ραίνεις με ροδοπέταλα τους απατεώνες πιστούς και λειτουργούς και το συφερτό ενιγουέις χρηματιστάς ευσεβείς και λοιπούς. όταν συζητάς το δόγμα ... κάνεις το πρώτο και τελευταίο μεγάλο λάθος...άσε που τα θεμέλια του φονταμενταλισμού είναι ευλογημένα...και όχι ότι η θρησκευτική διάκριση είναι μία μορφή ανώτατου ακατανόητου διαχωρισμού...το είπε ο θεός...εντάξει...πώς οι οικοδόμοι λέγουν "η ναυτιλία μας", "τα καράβια μας"...είμαστε τα τίποτα αλλά θαυμάζουμε...ο Θεός...η αγάπη που γίνεται φανατισμός...που είναι μόνο μίσος η αγάπη. οι αρχιρατσιστές σταυρώνουν αισθησιακές αιμοδοσίες για να βοηθήσουν...οι καπιταλιστές κλέφτες που πουλάνε πια υπηρεσίες μόνο...ιδρύουν ΜΚΟ. στη ΜΚΟ microsoft πρόεδρος είναι ο Σπύρος Μπιμπίλας, και είχε δηλώσει η Μαντόνα γι' αυτόν: oou epitomi elinikis leventias, fame feta toyotomiiii. και στο χριστιανικό δόγμα και στην εκμετάλλευση αν τοποθετήσεις χέρα, σου λέγουν ότι δεν δύνασαι διά να υστερίζεις αφού δα δεν έχεις παρακολουθήσει όλο το Φίνο Φιλοποίμην. disco disco
ξέρεις σύντροφε τι έκανε ο IRA; οργανωμένη αντίσταση. ανατίναξε νύχτα τους λονδινικούς κάδους και έπαθε πτώση ο δείκτης και μην είδατε τας πολυεθνικάς. η 17Ν ευθύνεται που δεν μπορούμε να αποβούμε Ιρλανδία. που δεν έκανε οργανωμένη αντίσταση να πάρει το ΧΥΤΑ από το Καστερόλιζο να τον φορέσει καπέλο στon τάφο του μακαριστού πρώην Ευτυτανίας Μπακογιάννη.

δίνω εδώ μια μάχη άνιση
με ξόρκια και αστερισμούς
και με παιδεύει αυτή η άνοιξη
σαν της Πυθίας τους χρησμούς

να δεις το Γιώργο Νινιό να τραγουδάει Τσακνή Διονύση...πες μου mickey μου. γουστάρεις Γκλέτσο να μας πετάξει στα στρώματα να μας τραβήξει δύο γροθιές να γίνουμε μέλη στη σπείρα-σπείρα;

Nikos Dimou είπε...

Καλημέρα σε όλους!

Mickey, το παράπονό σου το κατέγραψα - αλλά είπα ότι διαβάζω όλα τα σχόλια (ήδη full time job) κι όχι ότι απαντώ σε όλα - χρονικά αδύνατον. Επιλέγω συνήθως αυτά που βοηθάνε για την εξέλιξη του θέματος.

Πάω να γράψω καινούργιο Post.

guerrero762 είπε...

hem said..
(να προφυλάξουμε τη χώρα από τους τούρκους, όλες οι ασκήσεις του ελληνικού στρατού έχουν μόνιμο σενάριο την εισβολή των τουρκων),

Ενω ας πουμε ενα σεναριο εισβολης απο την ΠΓΔΜ ή την Αλβανια θα ηταν πιο λογικο.....

Προς τους αγαπητους Κυπριους που γραφουν.Αγαπητοι εσεις πρωτοι ως σκεπτομενα ατομα θα πρεπει να αναγνωρισεται την καφριλα που επικρατει στη νησο σας.Τον αρχοντοχωριατισμο,και την συγχυση ταυτοτητας.Ειλικρινα δεν με ενδιαφερει πως αυτοπροσδιοριζεστε.Εγω σαν "διγενη"(μισος Ελληνας μισος Αγγλος)δεν δινω ιδιαιτερη σημασια σε αυτα.Αλλα αυτη η παρανοια με τους "π...καλαμαραες που μας επροδωσαν" και"κουμπαρε μου για οτι κακο παθαινουμε σε τουτντο τοπο φταισι οι καλαμαραες" απο την μια και τα ιδια ατομα να χτυπιουνται απο παραλληρηματικη χαρα ενδεδυμενοι την κυανολευκη οποτε "δερνει η Ελλαδα τζιαι πιανει την Eurovision" δεν μπορεσα ποτε στα 2 χρονια που εζησα "τζιαχαμε" να την κατανοησω.Δεν ειμαι αρνητικος απεναντι στους Κυπριους,πως θα μπορουσα αλλωστε,η συζυγος μου ειναι Κυπρια και κατα συνεπεια και οι κορες μου ελλαδοαγγλοκυπραιες.
Σχετικα με το face control που τοσο σας ενοχλησε,ναι ειναι οντως παρανομο,καθως θεωρητε αρνηση παροχης υπηρεσιων σε καταστημα δημοσιας χρησης.Δυστυχως ομως παντα κατα την ταπεινη και σε καμμια περιπτωση αντικειμενικη,γνωμη μου απαραιτητο

glenn είπε...

Δεν ξέρω αν έχει γραφτεί πιο πάνω - δεν το είδα πουθενά, αλλά το "γραικός" αναφέρεται στα Μετεωρολογικά του Αριστοτέλη. Νόμιζα πως είναι κοινός τόπος και δεν το ανέφερα μέχρι τώρα.

resident είπε...

Μερικοί λόγοι που τα καλά μαγαζιά έχουν face control 1 για να διατηρήσουν την αισθητική ποιότητα του χώρου 2 για την ασφάλεια αυτών που υποτίθεται διασκεδάζουν, γιατί από το ύφος και την εμφάνιση ίσως καταλάβουν τους επικίνδυνους πχ μεθυσμένους, χαπακομενους κλπ 3 γιατί οι ρακένδυτοι δεν αφήνουν πολλά χρήματα 4 αν μπουν παραπολλα μπακουρια είναι επικίνδυνο για φασαρίες, ενώ τα ζευγάρια είναι πολύ πιο ακίνδυνα και καλαίσθητα και αλλά πολλά .Ξανάλεω παράνομο μεν ρατσιστικό αλλά αναγκαίο για τους χώρους που έχουν αυτή την ατμόσφαιρα και σερβίρουν αλκοόλ.Χωρις την "πόρτα" με όλα τα παράλογα και παράνομα τα Nυχτερινα μαγαζια θα ήταν πιο επικίνδυνα.

Ελληνικο Παρατηρητηριο των Συμφωνιων του Ελσινκι είπε...

μια απίστευτη ρατσιστική κορώνα από Γιανναρά στην Καθημερινή της Κυραικής σχολιάστηκε μόνο από το Σήφη Πολυμίλη στην Ελευθεροτυπία - δε΄πιγμα ότι στην Ελλάδα δείχνουμε ανοχή στη μισαλλοδοξία:

ΚΑΦΕΝΕΙΟΝ Η ΕΛΛΑΣ

Ορθόδοξη μισαλλοδοξία
http://www.enet.gr/online/online_print?id=13708136

Είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2006 να αρθρογραφεί κάποιος, σε σοβαρή μάλιστα εφημερίδα και όχι σε κάποιο περιθωριακό έντυπο, υπέρ της εθνοκάθαρσης και να μην αντιδρά κανείς; Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν ο υποστηρικτής αυτής της απαράδεκτης και μισαλλόδοξης άποψης δεν είναι κάποιος τυχαίος, αλλά ένας πανεπιστημιακός δάσκαλος, ένας διανοούμενος, διαπρύσιος κήρυκας μάλιστα της Ορθοδοξίας και του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού; Φευ, όμως φαίνεται ότι στην Ελλάδα, στον τόπο όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, αφθονούν οι... εθνικοί κήνσορες που κηρύσσουν τη μισαλλοδοξία, τον φανατισμό και απαιτούν εν έτει 2006 εθνική καθαρότητα...

*** Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που ο κ. Γιανναράς προκαλεί με την ακραία μισαλλοδοξία που εκφράζει. Ομως, το άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» για τους μουσουλμάνους της δυτ. Θράκης έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Αφού χαρακτηρίζει συλλήβδην τους μουσουλμάνους πολίτες τριτοκοσμικής κατηγορίας, αφού τους κατηγορεί ότι... διατεταγμένα επιδίδονται στην πολυτεκνία, κατηγορεί τα κόμματα και τους πολιτικούς ότι «αρνούνται να εφαρμόσουν την αυτονόητη για όλους τους γείτονες αρχή της εθνοκάθαρσης»... Ετσι ακριβώς ο κ. καθηγητής, ο αυθεντικός υποτίθεται εκφραστής της ορθόδοξης παράδοσης, λοιδορεί τους πολιτικούς γιατί δεν προχωρούν σε εκκαθάριση -προφανώς και με τα όπλα...- της Θράκης από τους μουσουλμάνους.

*** Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε που ο κ. καθηγητής -που φαίνεται ότι διατηρεί για τον εαυτό του το προνόμιο να μετρά την ελληνικότητα, την ορθοδοξία, την καθαρότητα και δεν ξέρω τι άλλο έχει το ελληνόμετρό του...- χαρακτήριζε μειωμένης ελληνικής συνείδησης τον Λεωνίδα Κύρκο... Για να μη θυμηθούμε διάφορα άλλα που έχει γράψει για χούντες που μας κυβερνούν, για τα βιβλία που δεν μας διδάσκουν τον πατριωτισμό -με ολίγη από εθνοκάθαρση, όπως προφανώς τον εννοεί...- και άλλα ακραία και μισαλλόδοξα. Δικαίωμά του να εκφράζει όσο ακραίες, μισαλλόδοξες, ρατσιστικές θέσεις. Ομως, είναι δυνατόν να μην υπάρχει ένας αντίλογος, να μη βρίσκονται κάποιοι συνάδελφοί του πανεπιστημιακοί να αντικρούσουν, έτσι για την τιμή της δημοκρατίας, αυτή την απίστευτη για πολιτισμένη χώρα λογική;


ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ polimilis@enet.gr


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/03/2006

mickey είπε...

Καλημέρα σε όλους!

@nikos dimou (8:11 πμ):
Αλίμονο, δεν παραπονιέμαι - πλάκα έκανα! Άλλωστε το "παράπονο" συνοδευόταν από μεγάλο χαμογελάκι!

Γενικά μου αρέσει να συνδυάζω σοβαρά με αστεία στα σχόλια, ενώ ειδικά σε αυτό το post ήθελα να αποφορτίσω και λιγάκι την ατμόσφαιρα, αφού πολύ μίσος και αλληλοσπαραγμός έπεσε εδώ μέσα. Ίσως αυτό να εξηγεί και κάποια θλιβερά φαινόμενα (ρατσισμός, εθνικισμός) που βιώνουμε ως κράτος, αν και προσωπικά είμαι αισιόδοξος για τη σύντομη επίλυσή τους, κυρίως μέσα από τον παγκόσμιο τουρισμό, το Internet και τους γάμους ανθρώπων με διαφορετικά εξωτερικά γνωρίσματα. Για μένα οι "εξάρσεις" τέτοιων φαινομένων αποτελούν απλά το κύκνειο άσμα μιας νοοτροπίας που πεθαίνει - και ως εκ τούτου προσπαθεί να "κάνει φασαρία" (ενίοτε και με ακραίες εκδηλώσεις), προτού αποδημήσει εις τόπον χλοερόν. Θα κλείσω λοιπόν τον σχολιασμό μου με αυτή την αισιόδοξη νότα!

Ελληνικο Παρατηρητηριο των Συμφωνιων του Ελσινκι είπε...

και άλλο σήμερα γαι το Γιανναρά από το Σηφη Πολυμίλη

ΚΑΦΕΝΕΙΟΝ Η ΕΛΛΑΣ

Προθέσεις και ουσία...

Διαμαρτυρήθηκε ο κ. Γιανναράς ότι κακώς τού αποδώσαμε προθέσεις εθνοκάθαρσης. Αν και ο ίδιος ουδέποτε μπήκε στον κόπο να επανορθώσει για συγκεκριμένες ανακρίβειες πάνω στις οποίες είχε στηρίξει σειρά άρθρων -θυμίζουμε την περιβόητη ιστορία με την υποτιθέμενη φράση Κίσινγκερ περί σχεδίου υπονόμευσης του Ελληνισμού και την άλλη με τα ναζιστικά κρεματόρια που ήταν αναψυχή σε σύγκριση με όσα συμβαίνουν στην Παλαιστίνη, που απέδιδε σε ανύπαρκτο κείμενο του Ρ. Φισκ- δημοσιεύουμε ολόκληρη την επίμαχη φράση του για να μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι αναγνώστες.

*** «Δεν ακούστηκε ποτέ, γράφει ο κ. Γιανναράς, στον πολιτικό λόγο των ελλαδικών κομμάτων το προφανές και πασίδηλο. Οτι η Ελλάδα είναι η μόνη από τους γειτόνους της που αρνείται να εφαρμόσει την αυτονόητη για όλους γύρω της αρχή τής εθνοκάθαρσης. Θα μπορούσε. Και το αρνείται. Αλλά η Ιμβρος και η Τένεδος είναι δίπλα στη Θράκη, το Κοσσυφοπέδιο και η Βόρεια Ηπειρος σε μικρή απόσταση, το Κουρδιστάν όχι πολύ μακριά». Αυτά κατά λέξη, αφού προηγουμένως έχει κατηγορήσει συλλήβδην τους μουσουλμάνους ως υποκινούμενα της Αγκυρας και τους πολιτικούς για ραγιαδισμό. Και ο νοών νοείτω.

*** Το γράφαμε και χθες. Δικαίωμα του κ. Γιανναρά να γράφει ό,τι και όπως θέλει. Αν και ένας πνευματικός άνθρωπος δεν μπορεί να διακινεί ρατσιστικές, ξενοφοβικές και ακραία εθνικιστικές αντιλήψεις. Δικαίωμα και ημών των υπολοίπων να τον κρίνουμε. Κι αυτό επισημαίναμε. Οτι δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει δημόσιος διάλογος, κριτική αντιπαράθεση για να μπορέσουν και οι πολίτες να καταλάβουν πού τελειώνει αυτό το έρμο το εθνικό συμφέρον και πού αρχίζουν τα στερεότυπα του φανατισμού, της εμπάθειας και της δαιμονοποίησης του άλλου, του αλλόθρησκου, του διαφορετικού... Μήπως και συνειδητοποιήσουμε καμιά φορά ότι δεν είμαστε ο περιούσιος λαός, που μονίμως κάποιοι άλλοι του φταίνε, που μονίμως κάποιοι άλλοι τον κυνηγούν και τον υπονομεύουν...


ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ polimilis@enet.gr


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/03/2006

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   201 – 215 από 215   Νεότερο› Νεότερο»