Κυριακή, Μαΐου 07, 2006

Περί πλουσίων και φτωχών



Viennezos said... «Κύριε Δήμου, καλό θα ήταν αν πέρα από τα εγκώμια των πλουσίων και την υπόκλιση μπροστά στις "ευεργεσίες" τους, κάποια στιγμή μιλούσατε και για το πόσο ... δίκαιο είναι ένα (οικονομικό και κοινωνικό) σύστημα που δημιουργεί τόσο εξωφρενικό πλούτο (για λίγους) από τη μία και τόση φτώχεια (για πολλούς) από την άλλη. Και κυρίως να μιλούσατε για τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο ένα και το άλλο. Φοβάμαι όμως πως μάταια θα περιμένω ...

Όσο κι αν αρνείστε να είστε υποστηρικτής οποιασδήποτε ιδεολογίας ή οποιουδήποτε συστήματος, οι απόψεις σας φανερώνουν πόσο η σκέψη σας είναι δέσμια της καπιταλιστικής κοσμοθεωρίας».

Αυτά μου έγραψε χθες την νύχτα ο Viennezos δίνοντάς μου την ευκαιρία να επιχειρήσω μία πρώτη απάντηση – και να δώσω την ευκαιρία σε όσους θέλουν να λάβουν μέρος σε ένα διάλογο που κρατάει αιώνες και μάλλον δεν θα τελειώσει εύκολα.

Με κατηγορεί λοιπόν ο Β. ότι είμαι υποστηρικτής της «καπιταλιστικής κοσμοθεωρίας». Η άποψή μου είναι ότι τέτοια θεωρία δεν υπάρχει. Ο καπιταλισμός είναι η έλλειψη θεωρίας. Εκφράζεται από το οικονομικό σύνθημα του 18ου αιώνα “laissez faire! laissez aller!” δηλαδή αφήστε τα πράγματα όπως έχουν! Χαρακτηριστικό αυτής της κατάστασης είναι η ελεύθερη αγορά χωρίς παρεμβάσεις.

Ο καπιταλισμός είναι η αυθόρμητη και φυσική κατάσταση των πραγμάτων. Ισχύει από τους προϊστορικούς χρόνους, από τότε που κάποιος όρισε κάτι σαν «δικό του», (ιδιοκτησία) από τότε που κάποιος άλλος αντάλλαξε κάτι που ήθελε με κάτι που είχε (εμπόριο) και από τότε που κάποιος έβαλε κάποιον άλλο (με αμοιβή ή με το ζόρι) να δουλέψει γι αυτόν (εργασία). Αυτοί είναι οι τρεις παράγοντες του κεφαλαιοκρατικού συστήματος. Και είναι τόσο αρχαίοι, όσο η ανθρώπινη κοινωνία.

Φυσικά, όταν η κατάσταση αυτή ξέφυγε από τα όρια της μικρής κοινότητας ή της πόλης κράτους και τα μεγέθη έγιναν όλο και πιο μεγάλα, μερικοί άνθρωποι άρχισαν να νιώθουν πως αυτός ο ελεύθερος τρόπος οδηγούσε σε αδικίες. (Για τους περισσότερους ήταν φυσιολογικός – όπως η αδικία και ανισότητα στην φύση, όπου επικρατεί πάντα ο ισχυρότερος).

Τώρα έρχεται η ώρα των θεωριών. Οι σοσιαλιστικές θεωρίες από τον Όουεν και τον Προυντόν μέχρι τον Μάρξ και τους επιγόνους του, στόχευαν απλώς στην εξάλειψη αυτής της αδικίας.

Όπου εφαρμόστηκαν συστηματικά και αποκλειστικά, η ελευθερία μειώθηκε, η ισότητα αυξήθηκε – αλλά μαζί και η φτώχεια. Το πρόβλημα με τα σοσιαλιστικά συστήματα ήταν ότι δεν παράγουν πλούτο και άρα μοιράζουν (δίκαια) την φτώχεια. Αποδείχθηκε ότι αυτό το καταραμένο κέρδος είναι το μόνο κίνητρο παραγωγής πλούτου αλλά και καινοτομίας και προόδου.

Έτσι λοιπόν φτάσαμε τώρα σε ένα σύστημα μικτό (όλοι αυτό εφαρμόζουν, με διάφορες παραλλαγές στην πρόσμιξη) όπου και τα τρία συστατικά του καπιταλισμού ελέγχονται: η ελεύθερη αγορά δεν είναι πια εντελώς ελεύθερη, ο πλούτος φορολογείται και η εργασία προστατεύεται. Το πρόβλημα είναι πόσο αυστηρός είναι ο έλεγχος: αν τραβήξεις πιο πολύ τα λουριά, η παραγωγή πλούτου πέφτει – αν τα χαλαρώσεις αυξάνει η αδικία.

Προσπάθησα σε λίγες λέξεις να απλοποιήσω το περιεχόμενο πολλών συγγραμμάτων για να απαντήσω στην ερώτηση. Λοιπόν δεν είμαι υπέρ της καπιταλιστικής θεωρίας – που δεν υπάρχει – αλλά υπέρ της σοσιαλδημοκρατικής ισορροπίας.

Κυρίως με ενδιαφέρει το σημείο που αναφέρεται στην σχέση πλούτου – φτώχειας. Η αφελής άποψη πιστεύει πως ο πλούσιος ρουφάει το αίμα των φτωχών και όσο πλουτίζει αυτός τόσο φτωχαίνει ο διπλανός του – σαν να ήταν συγκοινωνούντα δοχεία. Τίποτα δεν είναι πιο λανθασμένο. Ο παραγωγικός πλούσιος (όχι ο παρασιτικός) δημιουργεί πλούτο για όλους. Όπου δεν υπάρχουν πλούσιοι είναι όλοι φτωχότεροι.

Και θα τελειώσω με μία άλλη ερώτηση, που οδηγεί σε μία ιστορία:
Aphrodite said… «Έχω ακούσει ότι στου Βασιλάκη (Bill Gates) είναι δύσκολο να μπεις, αλλά άπαξ και σε "τσιμπήσουν" και μπεις μέσα, ακόμη και να μη σ' αρέσει αυτό που κάνεις ή δουν ότι χρειάζεσαι διάφορα, ακόμη και χρόνο, έχεις φουλ παροχές μέχρι να τα καταφέρεις να φτιάξεις κάτι καλό, όπως το σκέφτεσαι...».

Ο ανεψιός μου (από την ετεροθαλή αδελφή μου) σπούδασε γλωσσολογία, έκανε Ph. D. στο Chicago University και ενδιαφέρθηκε μεταπτυχιακά για machine translation. Άρχισε να εργάζεται σε μία μικρή εταιρία στο Salt Lake City που έκανε πρωτοποριακή δουλειά. Τους πήρε μυρωδιά η Microsoft και τους κατάπιε, feathers and all. Σε δύο χρόνια ο ανεψιός μου ήταν ένας από τους δέκα χιλιάδες Microsoft Millionaires. EΔΩ. Σε δεκαπέντε χρόνια, έχοντας κερδίσει πολλαπλάσια από ότι εγώ σε πενήντα, αποσύρθηκε και ασχολείται full time με το χόμπι του – την χαρακτική.

Εικονογράφησα αυτο το ποστ με εικόνες του Σκρουτζ ΜακΝτακ γιατί πιστεύω πως έτσι βλέπει ο Έλληνας τον καπιταλιστή - να κολυμπάει μέσα στα λεφτά του.

242 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   201 – 242 από 242
Zoros είπε...

@sizenagir
"Το σύστημα είναι κλειστό!
Δεν είναι δυνατός ο πλουτισμός αν δεν υπάρξει εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο (και αντιστρόφως)."

Αν το σύστημα είναι κλειστό, εις βάρος ποιανού αυξάνεται ετησίως το συνολικό παγκόσμιο ΑΕΠ?

Yannis H είπε...

@ Blade Runner
Δεν έχω οικονομικές γνώσεις, οπότε δεν μπορώ να εκτιμήσω τις απόψεις του Mise. Αν προσέξεις, κυρίως κοινωνιολογικά προσεγγίζω το θέμα.

Να σημειώσω βέβαια ότι η απουσία του ‘τοπικού’ ισχύει και στο σοσιαλισμό. Διαφορετικά δεν θα μπορούσε να είναι Grand Theory. Αυτά που λένε καπιταλισμός και σοσιαλισμός (και όλα τα εις -ισμός) κατά τη γνώμη τους, ισχύουν και για τον Γαλαξία 3578...

Aphrodite είπε...

@δημήτριος,
"Θεωρώ όμως ότι επειδή η ελευθερία του επιχειρείν είναι αυτονόητη, όπως αντίστοιχα και η ελευθερία του συνδικαλίζεσθαι, η προσοχή του κράτους πρέπει να είναι στραμμένη στην τήρηση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού και στην ενίσχυση των ασθενέστερων τάξεων."

Χαίρομαι που μιλάς και με κάποια πιο απτά παραδείγματα, μια που δεύτερη μέρα στη σειρά απεραντολογούμε - μόνο μία συμπλήρωση: ΟΠΟΥ είναι απαραίτητο να φροντίζει το κράτος για το "ευ ανταγωνίζεσθαι". Στόχος θα ήταν να είναι παντού εφικτό ΧΩΡΙΣ παρεμβατισμούς, ώστε να λήξουν και πολλά προβλήματα, και να μπορεί το κράτος να ασχοληθεί με πολύ ουσιαστικά ζητήματα πρόνοιας & παιδείας πχ.

Ελα όμως που και να θέλουμε, δεν το αφήνουμε το κράτος ήσυχο... Αναφέρω ως παράδειγμα την απελευθέρωση των υγρών καυσίμων το '92. Υποτίθεται ότι μια που το πετρέλαιο ως προϊόν είναι μη διαφοροποιήσιμο (από τα ίδια τάνκερς μπαίνουν στα ίδια δυιλιστήρια και μετά το παίρνουν οι διάφορες εταιρείες καυσίμων), ή μονη διαφοροποίηση είναι στο "όνομα" του πρατηρίου και την τελική τιμή. Αντε και sτην προσπάθεια που έχει κάνει η εταιρεία να το "εμπλουτίσει" με διάφορα στοιχεία & αύξηση των οκτανίων ώστε να βελτιώσει (λέμε τώρα) την απόδοσή του κινητήρα σου (για πρώτη-δευτέρα μες την πόλη).

Μέχρι τότε οι τιμές ήταν πάνω-κάτω οι ίδιες, με τον κάθε πρατηριούχο να αφήνει λίγο "λάσκα" στο κέρδος του, ή αν έβλεπε ότι δεν τον έπαιρνε, να την κατέβαζε πάλι λίγο την τιμή. Και με την απελευθέρωση, όπου οι παρτηριούχοι λύσσαξαν ότι επιτέλους θα μπορούν να καρπωθούν μεγαλύτερο κέρδος ανά λίτρο, για να μην πάθει collapsus (έστω και βραχυπρόθεσμα) η εμπορία σε σύννεφο αλληλοκαρπαζωμάτων, οι εταιρείες δεχόντουσαν τρομακτική πίεση από τους μεν βενζινάδες να τους αφήσουν να έχουν περιθώριο, από το δε κράτος να μην ανέβει η τελική τιμή λιανικής.

Δηλαδή τους έλεγε "Εταιρείες μου, συμπιέστε εσείς το κέρδος σας, αφού εγώ την φορολογία δεν δύναμαι, μερσί." Το αποτέλεσμα? Να κρατηθούν για λίγο όλες μαζί, και μετά να ανεβάσουν την τιμή -περισσότερο από το αναμενόμενο- πάλι όλες μαζί (βοηθούμενες βέβαια από την άυξηση των διεθνών τιμών του βαρελιού). Το μόνο που έμεινε ήταν το κράξιμο όσων έκαναν "αισχροκέρδεια" (ναι, τους έκαναν τη μμούρη κρέας...)

Αλλα όλοι μας το πληρώσαμε πολύ ακριβά. Οταν μπαίνει "πλαφόν" για να προστατευτεί ο υγιής ανταγωνισμός, όλοι κινούνται με βάση αυτό, και μη τυχόν και τους το πειράξεις... Και μετά το ξεφτιλίζεις μπαίνοντας σε μία αδιάκοπη μάχη "δώρου", καταστρατηγώντας την όποια συμφωνία "κυρίων" που μπορεί να κρατά την αγορα από το να φρενιάσει εντελώς... Δες με τα σούπερ-μάρκετ το ίδιο φαινόμενο, κι εκεί μάλιστα να παίζονται πιο βρώμικα παιχνίδια με τα πλαφόν - σε σημείο που άμα δεν γουστάρει ο άλλος, να μην βαζει το προϊόν που πουλά ο χ και θέλει να αγοράσει ο Ψ, για να δημιουργεί τεχνητή έλλειψη ώστε να παίξει μετά με την τιμολογιακή του πολιτική (της οποίας τα μισά θα τα πάρει το σουπερ-μαρκετ μαύρα). Μη μιλήσω και για Ολυμπιακή τώρα και φουντώσω!

Επιχειρηματικότητα? Μαζί τους! Συνδικαλιστές? Μαζί τους!
Κράτος? Δεν έχει με τι άλλο ν'ασχοληθεί? Δεν είναι ιδανική λύση η κρατική παρέμβαση. Εάν κι εφ'όσον δεν μπορούν οι ίδιες οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν σε "ορθά" πλαίσια, υποφέρει όλο το σύστημα (κυρίως οι τελικοί καταναλωτές) και το κράτος το μόνο που μπορεί να κάνει είναι τον πυροσβέστη, κι όχι τον αρωγό ή τον εξυγειαντή...

"το ζωτικό πρόβλημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων...
Είναι η άμεση εξάρτηση από το τραπεζικό κεφάλαιο που, στην Ελλάδα, λειτουργεί... Όχι ως δημιουργός πλούτου... αλλά ως θηρευτής του. Έτσι ενώ παρουσιάζει υπερκέρδη, αποσύρεται από όποια δραστηριότητα είναι (ή υποστηρίζει ότι είναι) ζημιογόνα...Μια τέτοια επιχειρηματική κίνηση, τυπικά σύμφωνη με τους καπιταλιστικούς κανόνες, παράγει κοινωνική αναταραχή (λόγω ανεργίας)."

Συγνώμη, ποιός είπε ότι οι τράπεζες δουλεύουν για την ψυχή της μάνας τους? Δεν είναι ιδρύματα κοινωνικών παροχών, αλλά επιχειρήσεις που οφείλουν κι εκείνες να μην εμφανίζουν ζημίες (ειδικά σε διαστήματα που έχει γίνει εξαγορά) - και συνήθως δεν είναι τα μεγάλα κεφάλια που έχουν το πρόβλημα και λένε "όχι", αλλά τα μεσαία, που τρέμουν μη χρεωθούν προσωπικά ένα πιθανό κλείσιμο χρηματοδοτούμενης εταιρείας, πριν προλάβουν να βγάλουν τα λεφτά τους σε εύλογο χρονικό διάστημα (δηλαδή... όχι αμέσως!)

Στην πράξη φαίνεται εκ των υστέρων ότι πολλά "λουκέτα" ήταν σε ζημιογόνες εταιρείες οι οποίες από κακή διαχείρηση και μηδαμινή προσπάθεια εξυγείανσης, έφτασαν στο μη περαιτέρω και κατρακυλούσαν επί σειρά μηνών. Κι αν δεν κλείσουν, παίρνει η μπάλλα πολύ περισσότερο κόσμο. Είναι ΠΟΛΥ δύσκολο να πείσεις τράπεζες να σε σώσουν όταν φτάσεις στο χείλος του γκρεμού, και πρέπει να "παίξεις" δυο-τρεις μαζί για να σε συν-χρηματοδοτήσουν. Πριν όμως φτάσεις εκεί, σαφώς και βοηθούν στην παραγωγή πλούτου, και μετά αν δεν ορθοποδήσεις, δεν λειτουργούν παρασιτικά, αλλα απλώς εισπράτουν τα... "δεδουλευμένα" τους! Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.

"Τι πρέπει να γίνει τότε; Η λύση μπορεί να δοθεί μόνο από περισσότερη ανάπτυξη, δηλ. νέες θέσεις εργασίας που θα απορροφούν τέτοιους κραδασμούς."

Και ποιός θα στο κάνει αυτό? Το κράτος? Κάτι έγραψα στο σχόλιό μου στις 3:25, "...φταίμε που περιμένουμε και κρατική παρουσία για προστασία, κι όταν είναι κρατική απουσία, παραπονιόμαστε - και δωσ'του για να ξεκινήσουμε από την ελληνική αγορά που δεν μπορεί να σηκώσει καλές οικονομίες κλίμακος, πηγαίνουμε έξω, ώστε να συμπιέσουμε το κόστος, bottom line φυραίνουμε τους εδώ και δυναμώνουμε τους έξω...".

Οσο πλουτίζουν οι διαπλεκόμενοι, τόσο φτωχαίνουμε εμείς, ως μονάδες & ως χώρα... Και τίποτε δεν πρόκειται να μας σταματήσει, έτσι και ξαναγίνει ντου στο χρηματιστήριο! Ο,τι δεν πουλήθηκε τότε, θα πουληθεί έτσι και "ανέβει", στο πιτς-φυτίλι - ποιός πάει να επανδρώσει μηχανισμό παραγωγής έτσι και του τάξουν μηνιαίο εισόδημα, ένσημα και σύνταξη?

"Ο σωστός καπιταλισμός θέλει και σωστούς καπιταλιστές!"

Σε όλα τα επίπεδα, αφεντικά και "εργατιά", αυτό είναι το κλειδί...

:-)

Aphrodite είπε...

@harry mou,

Μμμμμη με αρπάξεις ότι μπουλσ*τολογώ κι εγώ, θα πλ(ι)ηγωθώ!
:-(

Yannis H είπε...

Μια ακόμη διευκρίνηση: η χαμένη αστική τάξη στην Ελλάδα είναι γνωστό γεγονός. Και αν θέλουμε να πάμε μακρύτερα, πολύ ισχνότερη αστική συνείδηση υπάρχει στον Τρίτο Κόσμο και σε πολλά κράτη της Ανατολικής Ευρώπης.

Το θέμα είναι, τι κάνουμε αφού εντοπίσαμε το πρόβλημα (που είναι παγκόσμιο); Πώς εισάγουμε ελεύθερη αγορά σε ένα κράτος που δεν έχει την ιστορική πορεία και τις καταβολές της Δύσης; (Εδώ ο καπιταλισμός είναι ξένος, θεωρεί ότι η πολιτική συνείδηση θα αναδυθεί αυτόματα με την ελεύθερη αγορά.) Και οι πρακτικές του ΔΝΤ, της ΠΤ, του ΠΟΕ δεν θεωρούν τον τοπικό παράγοντα σημαντικό. Ούτε οι φιλελεύθεροι θεωρητικοί, κι ας ξέρουν ότι οικονομικά δεν υπάρχει αγνός καπιταλισμός. Απ’ όσο ξέρω, κάτι ΜΚΟ και πανεπιστήμια με Σπουδές Ανάπτυξης (Development Studies) θίγουν το πρόβλημα, αλλά κατά κύριο λόγο, αγνοούνται.

blade runner είπε...

@cobden

"Μα εφαρμόστηκαν αρχές laissez faire οικονομίας στη μετακομμουνιστική Ρωσία;...Η μαζική πώληση των κρατικών επιχειρησέων στους πρώην γραφειοκράτες του ΚΚΣΕ κάθε άλλο παρα ελεύθερη οικονομία μου κάνει.Σε όποιο κατάλογο χωρών με βάση την οικονομική ελευθερία και να κοιτάξεις, θα δεις πως η Ρωσία τοποθετείται πολύ χαμηλά..."

Μα γι' αυτό ακριβώς, φίλε cobden, αναφέρθηκα και στην περίπτωση της Ρωσίας, που ενώ ουσιαστικά προσπάθησε να κάνει στροφή προς την ελεύθερη αγορά, αντί να ισχύσουν εκεί οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς, πήραν τα ηνία οι ημέτεροι και οι μαφιόζοι. Η όποια μετάβαση έγινε βίαια, χωρίς πρώτα να δημιουργηθούν σταδιακά οι απαιτούμενες συνθήκες.

Η λέξη απλοϊκή αναφερόταν στη συγκεκριμένη διατύπωση, όχι στην ουσία της άποψης του Mises,έχεις δίκιο. Έπρεπε αντιθέτως να γράψω: στη φαινομενικά απλοϊκή στη διατύπωσή της... Mea culpa!

blade runner είπε...

@Δημήτριος

"Σαφώς και πρέπει να ενισχύεται η επιχειρηματική πρωτοβουλία, αλλά έχω την εντύπωση ότι το ζωτικό πρόβλημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν είναι η βασανιστική γραφειοκρατία.

Είναι η άμεση εξάρτηση από το τραπεζικό κεφάλαιο που, στην Ελλάδα, λειτουργεί κυρίως παρασιτικά.
Όχι ως δημιουργός πλούτου, που λέει ο κ. Δήμου, αλλά ως θηρευτής του.

Έτσι ενώ παρουσιάζει υπερκέρδη, αποσύρεται από όποια δραστηριότητα είναι (ή υποστηρίζει ότι είναι) ζημιογόνα, με πρόσφατο παράδειγμα τη ΒΦΛ στη Θεσσαλονίκη.

Μια τέτοια επιχειρηματική κίνηση, τυπικά σύμφωνη με τους καπιταλιστικούς κανόνες, παράγει κοινωνική αναταραχή (λόγω ανεργίας).

Τι πρέπει να γίνει τότε;

Η λύση μπορεί να δοθεί μόνο από περισσότερη ανάπτυξη, δηλ. νέες θέσεις εργασίας που θα απορροφούν τέτοιους κραδασμούς.

Το κακό είναι ότι η Ελλάδα δεν απέκτησε ποτέ σοβαρή αστική τάξη που θα μπορούσε να τραβήξει μπροστά με αυτήν την αποστολή."

Συμφωνώ απολύτως μαζί σου, αυτό εννοούσα όταν έγραφα κι εγώ παραπάνω ότι οι τράπεζες δεν επενδύουν σε νεόκοπους επιχειρηματίες και δραστηριότητες που υπόσχονται ανάπτυξη και κέρδος, δεν ρισκάρουν, they play safe. Και ναι, πραγματική αστική τάξη στην Ελλάδα δεν υπάρχει πλέον.
Από ποιον θα προκύψει λοιπόν η πολυπόθητη ανάπτυξη στην Ελλάδα; Και σε ποιους τομείς;

Η δύναμη που είχαμε κάποτε στον τομέα της ναυτιλίας αποτελεί παρελθόν, το στοίχημα με τον τουρισμό το χάσαμε νομίζω εδώ και δεκαετίες, ενώ σε ό,τι αφορά τους πόρους από την αγροτική ανάπτυξη, είναι προφανές το αδιέξοδο που θα προκύψει όταν πάψει η εισροή των κεφαλαίων από τα ταμεία της Ε.Ε.

Βαριά βιομηχανία δεν έχουμε, στην Πληροφορική είμαστε πίσω, τι μένει;

Aphrodite είπε...

@blade,

Οι βίζιτες καλή μου, οι βίζιτες...
(-DDDD

(Δωσ'του, ξεσπάθωσε κοριτσάρα μου!
:-))))

Yosemite Sam είπε...

κλεψίτυπο από τον β' νόμο της θερμοδυναμικής:
Κάθε σύστημα τείνει προς την εξίσωση των θερμοκρασιών μέσα του.

Εντροπία είναι η τάση της φύσης να εξισώνει τις θερμοκρασίες.


Heinz sorry αλλά τους άλλαξες την παναγία και της εντροπίας και του β νόμου της θερμοδυναμικής.

Ελπίζω να είχες πιεί πολλά ούζα πριν..

blade runner είπε...

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι ο Πούτιν έχει καταφέρει να θεωρείται ισχυρός ηγέτης.

Αν και κατηγορείται για υπέρ το δέον συγκέντρωση εξουσιών, έχει υποσχεθεί για τη δεύτερη θητεία του, περιορισμό της γραφειοκρατίας. Και αν και απαιτούνται 16 - απ' ό,τι διάβαζα σχετικά - διαφορετικές διαδικασίες προκειμένου να ξεκινήσει κανείς νέα επιχείρηση στη Ρωσία, εν αντιθέσει με τις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης, όπου απαιτούνται 3 με 4 διαδικασίες, αν και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν αντιστέκονται στη δοσοληψία, δεδομένων των πολύ χαμηλών μισθών τους, ωστόσο και οι γενικοί δείκτες της Ρωσικής Οικονομίας έχουν βελτιωθεί αρκετά σε σχέση με την κατάσταση επί Γέλτσιν, ενώ προσπάθεια γίνεται να αναπτύξει η χώρα κι άλλους τομείς πέραν της παραγωγής ενέργειας. Αυξημένες επίσης είναι και οι επενδύσεις από το εξωτερικό.

Ούτε εγώ είμαι Οικονομολόγος, μια γενική - κι ελπίζω όχι αφελή - προσέγγιση κάνω, λόγω προσωπικού γενικού ενδιαφέροντος.

heinz είπε...

@yosemite

όχι yo δεν είχα. Σκέψου το.

Ρεμάλι είπε...

Πραγματικά πιστεύω ότι όσο διαβάζω το blog σας μαθαίνω να εκφράζομαι , το ομολογώ.
Αλήθεια όμως τόσο βαρυσήμαντες έννοιες αναλύθηκαν ..αλλες όμως αγνοήθηκαν , γιατι? γιατι πήγαμε στα σύνθετα και δύσκολα χωρίς να έχουμε ξεκαθαρίσει τη βάση?
Κάποιος δεν ανέφερε την λέξη .. «δουλειά» τι είναι τι σημαίνει πως εξηγείται που στοχεύει, ποιόν εξυπηρετεί, πως πραγματώνεται..
Τι γνωρίζετε επί του πρακτέου και όχι θεωρητικά για το ζήτημα?
Επίσης η λέξη επιχείρηση .. τι είναι στην πράξη η επιχείρηση ποιος ο σκοπός της γιατί υπάρχει.. ποια τα στάδια της επιχείρησης , τι είναι παραγωγή προϊόντων τι είναι παραγωγή υπηρεσιών.. τι ειναι συντελεστές παραγωγής? τι είναι η λεξούλα επιχειρηματίας…
Δεν ξέρω αλλά πολύ μου αρέσει να διαβάζω όμορφα κείμενα που δεν μπορώ να γράψω αλλά θα με έκανε πιο ενημερωμένο αν περιείχαν και τέτοιες εξηγήσεις σε τόσο σύνθετες έννοιες..
Σε περίπτωση που οι απορίες μου δεν βοηθούν τη συζήτηση καλύτερα να μην δημοσιευτούν
Ευχαριστώ.

Yosemite Sam είπε...

ειπες heinz:όχι yo δεν είχα.

Επιμένεις δηλαδή ότι:

α Ο β' νόμος της θερμοδυναμικής λέει ότι κάθε σύστημα τείνει προς την εξίσωση των θερμοκρασιών μέσα του

και

β Εντροπία είναι η τάση της φύσης να εξισώνει τις θερμοκρασίες.

Δε μου λές αυτά τα διδάσκεις και στους φοιτητές σου;

blade runner είπε...

@aphrodite

πες τα! Αυτές μας μείνανε...Και φαντάζεσαι τι πέραση θα είχαμε, ως θεές που είμαστε, στον ανδρικό πληθυσμό; Να πάρουμε και τη hulia, να γίνουμε τρεις, σαν τους άγγελους του Τσάρλι και να επιτεθούμε χωρίς οίκτο! Ωραίες γάμπες, ωραίες γυναίκες, με τα αγγλικά, τα γαλλικά και το πιάνο μας, την άποψή μας για την εναλλακτική κουλτούρα, την παγκόσμια οικονομία, την Τέχνη και τις ... τεχνικές, το φαινόμενου του Θερμοκηπίου, τα μεταλλαγμένα, τους ... μεταλλαγμένους, τη λογοτεχνία του 20ου αιώνα, την ποίηση του 180υ αλλά και την ποίηση του κ*λου; Και νέες, και ωραίες και μορφωμένες... Να μπορεί να σε πάρει μαζί του και σ'ένα επαγγελματικό δείπνο ο μεσήλιξ επιχειρηματίας που πλερώνει... με την κοιλιά και τη φαλάκρα. Γιατί σιγά μην είναι ο Ρίτσαρντ Γκιρ, στο Pretty Woman. Πιο πιθανό είναι να μοιάζει με εκείνον τον γλοιώδη το δικηγόρο που έφαγε το δεξί κροσέ του Ρίτσαρντ στην επίμαχη σκηνή (είμαι σίγουρη ότι ξέρεις ποια εννοώ) και πήγε για βρούβες, ο μαλακάκος ο άντρας που ήθελε και δίμετρη, τρομάρα του...

Ξεφύγαμε, αλλά δεν άντεχα άλλη κουβέντα για την οικονομία της Ρωσίας, εγώ φταίω που αφέθηκα πάλι...

Πάντως, σοβαρά τώρα, λίγα βγάζει η Βραζιλία από τις ορδές των πεινασμένων που πάνε εκεί με πτήσεις τσάρτερ για να γνωρίσουν από κοντά τις μουλάτες;;;

Λένε όλοι οι Ευρωπαίοι ότι οι Ελληνίδες κατατάσσονται πλέον στις ωραιότερες της ηπείρου. Μήπως είναι καιρός ο Αλογοσκούφης να αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ... εναλλακτικού τουρισμού; Με τόσους μήνες ήλιο στα μέρη μας, όλο και κάποια εξισορρόπηση του ισοζυγίου θα προκύψει!

Προτείνω δε να συνδικαλιστούμε, για να μην εξαρτώμαστε από νταβατζήδες και να προστατεύουμε δυναμικά τα κεκτημένα μας, τι λες θεά μου;

Aphrodite είπε...

@yosemite,

ασ΄τον κάτω, έβγαλε δόντια!
:-))))

Ρεμάλι είπε...

Αγαπητή blade runner,
Η Ρωσία του πούτιν διατήρησε στην κατοχή του δημοσίου το σύνολο των ενεργειακών πηγών και δεν ξεπουλήθηκε στο όραμα του άπόλυτου ιδιωτικού τομέα με τις ιδιωτικές επενδύσεις που απλά θα σήμαιναν το ξεπούλημα του ισχυρότερου όπλου της , των πλουτοπαραγωγικών πηγών της.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν να βγαίνει σήμερα νικητής του παιχνιδιού έχοντας τη δυνατότητα να κάνει το μεγάλο άλμα.. να μπει στη διανομή του πετρελαίου, όταν λοιπόν κατέβηκε στη αγγλία και είπε ενδιαφέρομαι να εξαγοράσω εταιρία αγγλικών συμφερόντων διανομής μαύρου χρυσού όλοι σηκώσανε τα χέρια και είπαν όχι ..μα καλά δεν έχουμε ελεύθερη οικονομία? Είπε ο πούτιν..με τίποτα του απάντησαν.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν να κάνει μια στροφή των αγωγών φυσικού αερίου προς την κίνα και να τρέχει η κα. Μέρκελ στο γραφείο του πούτιν φέροντας γη και ύδωρ..
Τώρα λοιπόν ποιος κέρδισε ?

heinz είπε...

@yosemite

"Επιμένεις δηλαδή ότι:

.....

Δε μου λές αυτά τα διδάσκεις και στους φοιτητές σου;"

Ναι.

Κάντε μου μια χάρη:
σκεφθείτε τι ακριβώς σημαίνει ο β' νόμος.
ΓΜΤ τετριμμένα πράγματα λέω!!!
Μην απαντήσετε γιατί δεν ανταπαντώ, ο ΝΔ έχει δίκιο.

Θα βάλω post στη γειτονιά μου σχετικά.

Ρεμάλι είπε...

ωχ ..
απ οτι είδα σε στεναχωρει η συγκεκριμμένη συζήτηση

καλύτερα ας το αφήσουμε..

Aphrodite είπε...

@blade,

(ψιθυριστά... βρε συ, είναι ανάγκη να βγάζεις το business plan του Υπουργείου στο φανερό? Θέλει η... χαρά μου να κρυφτεί, μα η λεπίδα δεν αφήνει!... Εννοείται βρε κουτό, κάποια στιγμή θα τους πούμε εμείς τι εστί βερίκοκο, που ούτε ένα άγαλμα της προκοπής δεν είχαν έξω από τις πόρτες τους (βλ. τελευταία σχόλια στο περί πλάτωνος γι αντίστοιχα αγάλματα)... Σσσσσστ!... Τα σώβρακα θα τους πάρουμε, μεταφορικά και κυριολεκτικά! Κι ασ'τους μετά να σέρνονται...

"Στης Θεάς το σεντόνι αν τυλιχτείς,
σιγά μην ξημερώσεις,
κι αφού π*δήξεις μα και π*δηχτείς,
τότε θα ημερώσεις"

Σσσσστ, σύμφωνες...Πήγαινε τώρα!)

wink! wink!
;-)))

blade runner είπε...

@free rider

συγνώμη καλέ μου, αν θέλεις επανερχόμαστε σε άλλη φάση, αλλά ως γυναίκα είμαι και επιρρεπής στους κύκλους της Σελήνης, και μάλλον η Σελήνη την πήρε πολύ κλειστά τη στροφή και ... ζαλίστηκα!!!

Είμαι και στο γραφείο και σε λίγο πρέπει έτσι κι αλλιώς να αποχωρήσω.

Ζητώ συγνώμη για την αγένεια.

Ετσι επιγραμματικά πάντως, ο Πούτιν νίκησε και πολύ έξυπνα το έπαιξε το παιχνίδι. Μια επισήμανση: Ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει αναγκαστικά καταστρατήγηση των εθνικών συμφερόντων, στο όνομα του παγκόσμιου status quo, έτσι;

blade runner είπε...

@aphro

αυτό με τα αγάλματα πολύ με εκνεύρισε και μένα, είδες ... φαλλοκρατισμός μπροστά στα μούτρα μας, ε; Αλλά τι τα θες, μια Ασπασία υπήρχε μόνο, τι να σου κάνει μόνη της κι αυτή;;;

Λοιπόν, η ανάπτυξη του στρατηγικού σχεδίου μας, περί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με αιχμή του δόρατος το σεξ και τη βίζιτα, θα εκπονηθεί από κοινού, μακρυά από τα αδιάκριτα μάτια ορισμένων εδώ στο blog. Προτείνω μυστική συνάντηση λίαν συντόμως, για τα περαιτέρω.

Ευχαριστώ για την εκπληκτική ιδέα του παιχνιδιού με την τράπουλα. Σχετική απάντηση σου έγραψα στο τελευταίο σχόλιο που έκανα στο post περί του φόρουμ, αλλά μάλλον δεν το είδες ακόμη!

Τώρα πρέπει να δουλέψω και λίγο για να φύγω νωρίς, έχω και συναυλία απόψε, η μουσικόπληκτη, τι να κάνεις...

Σε ασπάζομαι συνωμοτικά!

Yosemite Sam είπε...

Μην απαντήσετε γιατί δεν ανταπαντώ

Ορίστε τώρα μου το χάλασες!

Πάνω που είπα ωραία θα σφαχτούμε τώρα, με κόβεις.

Πάω να παίξω resident evil..

andy dufresne είπε...

@NΔ,
έχω διασταυρωμένες πληροφορίες ότι οι θεές ετοιμάζουν επανάσταση, θέλουν να ανοίξουν δικό τους μαγαζάκι.

Και σου 'λεγα να μην τις μορφώσεις, να τις αφήναμε ξανθές κι ανόητες. Εσύ, τίποτα, ήθελες να γίνεις πυγμαλίωνας και βλακείες.
Ορίστε τώρα, λούσου τα.
Εταίρες μας προέκυψαν οι βίζιτες...

O αγαπημένος πιστός σου αυλοκόλαξ.

(το μήνυμα αυτό είναι άκρως απόρρητο)

Aphrodite είπε...

@blade,

(ψιθυριστά... το είδα το σχόλιο, θα προσφέρω και τον Πήγασο για το πήγαιν'έλα...Σσσστ!...)

heinz είπε...

@Yosemite Sam

και συ μου το χάλασες.
Να μου 'λεγες Call of Duty 2, να σε παραδεχτώ!

andy dufresne είπε...

Yπενθυμίζω σε μερικούς, μερικούς ότι ο harry έχει επικηρύξει το chating στην πρωινή ζώνη...

heinz είπε...

@blade runner

"...συναυλία"

Παίζεις?

@all

Μην ακούσω τετριμμένες πονηράδες!!!

andy dufresne είπε...

Aγαπητή georgia m.,
το εταίρα φυσικά βγαίνει από το εταιρεία.
Και η Φιλική Εταιρεία είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, η ονομασία που σκέφτονται οι θεές του Blog για τη συνωμοτική τους οργάνωση.

Πρέπει να αποφασίσεις με ποιους είσαι, με την καθεστηκυία τάξη ή με τους επναναστάτες;

Nikos Dimou είπε...

Μαζική επιστροφή blade runner με πολύ γερά σχόλια (εσύ ή λείπεις ολοσχερώς ή ρίχνεις ομοβροντίες!). Αλλά και η Θεά του Έρωτα κάτι έκανε με τον Ερμή και μου βγήκε οικονομολόγα.

Μια και θίξατε τις παθογένειες της Ελληνικής Οικονομίας να υπογραμμίσω μία από τις χειρότερες: την απουσία ανταγωνισμού. Εδώ υπάρχουν παντού άτυπα καρτέλ - όλοι συνεννοούνται: τράπεζες, πετρελαιάδες, βιομήχανοι...

Aphrodite είπε...

@andy,

(με κανονική φωνή νάζι νο 4)

Ναι, είμαι μικρή & annuity, πειράζει? Ξέρεις το τσιτάτο που μου έκλεψαν "I've got a mind for business & a body for sin, what's wrong with that?"

(...ψιθυριστά... σκάσε ζουλιάρη, μην του σφυρίξεις τίποτε άλλο και θα έχεις προνομιακή -το ρο με ορ- μεταχείρηση... Σσσσστ!)


(φωναχτά) Εεεεε ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΓΑΤΕ! Κοιμηθήκατε καλά? Θα αλλάξετε θέμα? Να γράψουμε κι άλλες θεωρίες? Τα γατιά καλά? Σήμερα το πάρτυ άρχισε λίγο νωρίτερα, με το μπαρδόν...

George είπε...

Καπιταλισμός υπήρχε πάντα όταν μιλάμε για αλλά συστήματα στην ουσία μιλάμε για εξέλιξη.

Η αποτυχία του κομμουνισμού/σοσιαλισμού δεν οφείλετε στην θεωρία του αλλά στο ότι δεν είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε μία τέτοια εξέλιξη - και ούτε πρόκειτε.

Προβλήματα υπάρχουν σε όλες τις οικονομίες. Η αδικία, φτώχεια, καταπάτηση δικαιωμάτων των εργαζομένων ή πολιτών δεν είναι φαινόμενο του καπιταλισμού.

Διαφωνώ με τον ΝΔ που λεεί ότι μόνο ο καπιταλισμός παράγει πλούτο, όλα τα οικονομικά συστήματα (θεωρητικά) είναι ικανά να παράγουν πλούτο απλώς ο καπιταλισμός το πετυχαίνει με τις παρούσες συνθήκες.

Nikos Dimou είπε...

Αχ Θεές μου!

Θα βγάλετε αληθινό τον πατέρα μου, τον μακαρίτη.

Όταν του ανακοίνωσα ότι δεν με ενδιαφέρει να πάρω "το χαρτί" από την Γερμανία, μου έγραψε ένα έξαλλο γράμμα όπου προφήτευε ότι θα καταντήσω "κράχτης σε μπουρδέλα". ("Οι Δρόμοι μου", σελ 332).

Έτσι και πραγματοποιηθεί το σχέδιό σας για τις "εθνικές βίζιτες" που θα έχει εξυφανθεί μέσω του μπλογκ - θα δικαιωθεί οριστικά.

Aphrodite είπε...

KAI MΕΤΑ ΜΟΥ ΛΕΣ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ!

(-DDDDDDDDDD !!!!!!!

(Το "θάνατος δι αυτοκρατορικού" μόνον για σένα, με διαταγή και βούλα!)

ΜΩΡΟ ΜΟΥ!

Yannis H είπε...

Consider that in hoisting capitalism onto postcommunist nations, one is imposing anomic consumerism that is problematic even in the West, minus any regard for the traditional, cultural, moral networks that are supposed to contain it. Unlimited desires without moral checks spells a disastrous dose of anomie if one takes Durkheim seriously (Mestrovic, 1995)

Yosemite Sam είπε...

heinz εσύ μου λες για το call of duty και ο δάσκαλος κοιτάει πως να πιάσει κανα μπούτι..

takis vasilopoulos είπε...

Καλησπέρα Γεωργια μου,δεν συμμετεχω σημερα,κουρασμενος ( επειγοντα+κλινικες ) .Σε φιλώ

Aphrodite είπε...

@ΝΔ,

"Δεν ήταν όμως αλήθεια... Ηρθαν, μετά, κι άλλα. Επιστροφή στη ζωή. Εγραφα για το κέφι μου, αδιαφορώντας εντελώς για την αποδοχή και αναγνώριση. Μου έκανε καλο. Συνεχίζω."

("οι Δρόμοι μου, επίλογος, σελ. 718)

Σου δίνουμε αποδοχή, σου δίνουμε αναγνώριση, κι άλλα ακόμη. Μας δίνεις εσένα.

Νόμιζες ότι έγραψες την αυτοβιογραφία σου και τακτοποίησες τις εκκρεμότητές σου. Οτι τελείωσες με το βασικό σου πόνημα και μετά ό,τι ("απλώς") προέκυπτε. (χα!)

Αρχισες το μπλογκ για σένα, να σου "προκύψει". Και απογείωσες τόσους ανθρώπους, διότι σε όλους μας... "προέκυψες"!

Ευτυχώς που κι εσύ τώρα δεν μπορείς χωρίς εμάς!

Ευτυχώς!

(μάκια!)



ΥΓ- Τον andy πάντως θα τον βάλουμε πιανίστα, ΟΚ?

takis vasilopoulos είπε...

@aphrodite

Mπα,δεν τελειωσε με τις εκκρεμοτητες του.Μας έχει υποσχχεθει ένα βιβλιο για αυτο το μήνα.
Ν.Δημου ποτε με το καλο θα βγει?

Ρεμάλι είπε...

ο Γιέλτσιν ως γνωστόν ξεπούλησε τη βαριά βιομηχανία της ρωσίας με το πρόσημα της περεστρόικα που ξεκίνησε ο γκρομπυ, σε ενα τραστ απο εβραίους βιομήχανους που αγόρασας επι πινακίου φακής οτι έβρισκαν σε τιμή ευκαιρίας..
η επιτυχία του πούτιν βασίστηκε στο οτι στράφηκε αρχικά εναντίον τους με την παλιά δομή του κομουνιστικού κόματος να του φιλάει την πλάτη. αποτέλεσμα ..η ρωσία "έφτυσε" το λόμπυ των επιχειρηματιών και κράτησε το μερίδιό της στο διεθνή πετρελαικό ανταγωνισμό ..
Μαζί τώρα με τους ιραν βολιβία βενεζουέλα κλπ κλπ..αποφάσησαν και μπαίνουν με άγριο τρόπο στη διανομή με σκοπό την κυριαρχία πάνω στη παγκόσμια σκακιέρα..
απτα ..

Nikos Dimou είπε...

aphrodite said...
ΥΓ- Τον andy πάντως θα τον βάλουμε πιανίστα, ΟΚ?

ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΤΟΝ ΠΙΑΝΙΣΤΑ - ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ!

takis vasilopoulos said...
"Mπα,δεν τελειωσε με τις εκκρεμοτητες του.Μας έχει υποσχχεθει ένα βιβλιο για αυτο το μήνα.
Ν.Δημου ποτε με το καλο θα βγει?"

Υποτίθεται ότι κυκλοφόρησε σήμερα αλλά δεν το έχω δει. Όμως ένα βιβλίο είναι νεκρό πράγμα διπλα στο blog...

takis vasilopoulos είπε...

@Να βάλετε τον τιτλο και το εξώφυλλο αν μπορειτε στην ιστοσελιδα σας ( στους τιτλους με τις περιγραφες των βιβλιων σας ).Μαλλον θα περιμενω πολυ μεχρι να ερθει κρητη...:-(

paroussa είπε...

Αγόρασα καινούρια καρέκλα για το γραφείο μου από το ΙΚΕΑ. Μόλις την συναρμολόγησα.Τώρα θα μπορω να σας παρακολουθω πιο άνετα οταν και οσο μπορω,γιατί ειστε ολοι, με αρχηγό τον Γάτο, μιά απίθανη παρέα.Μαθαίνω και διασκεδάζω, συγχρόνως.Συνεχίστε!

Με αγάπη

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   201 – 242 από 242   Νεότερο› Νεότερο»